Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.
EMAG

Spalatul pe picioare

in a doua zi de Rusalii

 Anul acesta de Rusalii am mers cu intraga familie la parintii unor prieteni in localitatea Magura, judetul Teleorman la 10 km. de orasul Alexandria.

Pe drum spre tinta, am vazut in doua sate cum erau pe ulite grupuri de calusari si ma intrebam ce fac, dar cum bunicii mei sunt din Ialomita si la noi nu sunt obiceiurile acestea, nu ramane decat ca la anu sa ma si opresc la o astfel de reuniune si sa va impartasesc si voua.

A doua zi de Rusalii m-am trezit de dimineata intr-o galagie draguta, caini, cocosi si oameni.

M-am spalat pe dinti si pe fata, m-am imbracat si am iesit in curte sa-mi beau cafeaua. Aici am vazut ca vin oamenii cu imparteala si mirosea a orez cu lapte. Asa am aflat ca in aceasta zi a doua de Rusalii se impart castrone cu colarezi (vedeti reteta la rubrica deserturi), biscuiti, bomboane si visine. De aceea trebaluia bunica prietenilor si veneu in curte vecinele mai tinere cu imparteala lor si plecau cu ceea ce le  impartea tusa Floarea (asa se numeste bunica de 83 de ani).

Dupa ce am mancat si ceea ce se lipise pe tuci de la orezul cu lapte (nu au facut colarezi ca ne-am modernizat), tusa Floarea se tot invartea prin curte a facut rost de sapun Fa, desi mai avea si sapun de casa, frunze de nuc si un lighean cu apa calda. Apoi ne-a spus ca trebuie sa spele copii pe picioare, asa ca fara cracnire ne-am asezat la rand.Tusa ne spala si noi stateam sa ne uscam pe frunzele de nuc. Asa ca m-am interesat de unde aceasta traditie si am aflat.

Obiceiul se desfasoar? in amintirea primirii si spalarii picioarelor "celor trei îngeri", care preînchipuiau Dumnezeirea ( Sfanta Treime), de catre patriarhul biblic Avraam.

Femeile mai in varsta ies în poieni cu tuciuri mari cu apa cald? si spala picioarele copiilor, le zvanta apoi, dup? ce sunt mai intai "închinate", pe frunze de lipan (brusture).

Asa am aflat si se obiceiul ,,Spalatul picioarelor", de Sfanta Treime ( a d oua zi de Rusalii).

    
Data adaugarii: 04/07/2013 19:22:23
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: