Trebuie sa fii logat pentru a putea adauga comentarii!
Sorin Chiru: Prețurile la cartofi sunt acceptabile și s-ar putea să se mărească în primăvară
Directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, Sorin Claudian Chiru, a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că, la nivel de exploatație, fermierii obțin prețuri acceptabile pentru cantitățile de cartofi realizate. Mai mult, Chiru a precizat că, în primăvara lui 2014, aceste prețuri ar putea chiar și să crească, pe fondul unui an prost din punct de vedere al producției, înregistrat în Europa de Vest.
„La cartof este o situație ceva mai bună, în sensul că fermierii, la nivel de exploatație, la ora actuală au prețuri destul de acceptabile (...) și, este posibil ca, în primăvară, aceste prețuri să mai crească, dat fiind faptul că, în Europa de Vest, anul acesta a fost un an dificil din punct de vedere climatic, cu primăveri întârziate și foarte friguroase”, a menționat Sorin Chiru. „La ora actuală, la nivel de fermă, prețul variază undeva între 0,80 și 1 leu. Este drept că, în piață, deja, prețurile sunt mai ridicate. Și aici mă refer între 1,50 și 2 lei. Este posibil ca, înspre primăvară, ianuarie-februarie, să urce prețul poate în jurul de 2,5 – 3 lei”.
Chiru a mai adăugat că, în 2013, s-a întârziat foarte mult plantatul cartofului și, practic, Olanda, Belgia, Germania, nordul Franței și Polonia, au producții cu cel puțin 15-20 mai mici decât anul trecut.
„Este posibil ca, în primăvară, să existe o solicitare mai puternică de cartof. De altfel, anul acesta s-au înregistrat și cantități destul de mari care au plecat pe comerț intracomunitar, spre Grecia, Italia și Austria”, a mai adăugat directorul Institutului Cartofului din Brașov.013 – an agricol distorsionat din punct de vedere climatic
În cadrul aceleiași emisiuni, Chiru a mai spus că anul agricol 2013 a fost unul distorsionat din punct de vedere climatic, însă ca producție a fost unul de excepție
„Vorbind în special sub aspectul principalelor culturi (...) la cartof, la sfeclă de zahăr, dar și cereale, putem spune că anul a fost mai bun din punct de vedere al nivelului de producție”, a mărturisit specialistul. „La cartofi, noi zicem că avem poate 25-30 la sută mai mult decât anul trecut, iar la sfeclă preconizăm că o să fie, probabil, o producție medie de peste 40 de tone la hectar, la ora actuală. Să sperăm la mai mult. În ansamblu, din punct de vedere al producțiilor realizate, să spunem că anul a fost mai bun”
Sorin Claudian Chiru a mai vorbit și de producția de cereale. În opinia sa, degeaba s-a produs mult, în condițiile în care s-au înregistrat probleme la capitolul preț oferit de traderi.
„La cereale este clar că 2013 a fost mai bun decât anul trecut. Aici este însă o problemă din punct de vedere al valorificării. Știm că la cereale ne-am confruntat cu probleme mari, sub raportul prețului oferit de către (...) marii cumpărători de materie-primă”, a conchis Chiru.
Sursa:
recolta.eu
Data adaugarii: 23/09/2013 22:44:41
Numarul de comentarii: 0