Trebuie sa fii logat pentru a putea adauga comentarii!
Raluca Daminescu: Campania 2013, pentru care au fost depuse cererile în perioada 1 martie – 11 iunie, nu a fost plătită
Oficialul APIA a afirmat în cadrul întâlnirii Romanian Agribusiness Conference că, până la acest moment, campania 2013, pentru care au fost depuse cererile în perioada 1 martie – 11 iunie, nu a fost efectiv plătită. Daminescu a adăugat că termenul final de plată pentru campania 2013 va fi de 30 iunie 2014.
„Până la acest moment, campania 2013, pentru care au fost depuse cererile în perioada 1 martie – 11 iunie, nu a fost efectiv plătită”, a spus Raluca Daminescu. „Ca dată, ca termen final de plată, în convenție, pentru campania 2013, noi am prevăzut termenul din Regulament, adică 30 iunie 2014. Acesta este intervalul în care APIA are posibilitatea să efectueze plata din fondurile europene”.
Potrivit spuselor sale, România primește bani pentru o suprafață de referință de 8,7 milioane de hectare, însă cererile de plată sunt cu cel puțin un milion mai multe, de aceea continuă să fie aplicat coeficientul de reducere liniară.
„Așa a fost negociată înainte de aderare, aceasta a rămas”, a adăugat directorul APIA. „Noi primim cereri eligibile de mai mai mult de 9,7 milioane de hectare. Automat că banii aceștia îi împărțim la mai multe hectare decât ar trebui să-i distribuim. Ca un exemplu, celor 119,66 de euro/ha disponibili în 2012, s-a aplicat un coeficient de reducere liniară, astfel încât toți să primească în mod egal”.
În altă ordine de idei, conform declarațiilor Ralucăi Daminescu, s-a început autorizarea la plată a trei Măsuri de Dezvoltare Rurală – 211, 212, respectiv 214. De asemenea, APIA primește cererile de solicitare și pentru CNDP-ul la bovine în intervalul 17 septembrie – 28 octombrie.
„Este vorba de Măsurile pentru Zonele Defavorizate (211 și 212) și Agromediu (214), iar ca un alt element de noutate, în perioada 17 septembrie – 28 octombrie 2013, la APIA, se primesc cererile de solicitare a Plaților Naționale Directe Complementare, este vorba de acel CNDP pentru specia bovine”, a mai declarat Daminescu în conferință.
10.000 de adeverințe eliberate în mai puțin de o lună și jumătate
Directorul APIA a ținut să adauge că, în mai puțin de o lună și jumătate, pentru SAPS, au fost eliberate aproape 10.000 de adeverințe destinate băncilor care au fost declarate eligibile, în 2013, să încheie convenții cu APIA.
Mai mult, angajatul Agenției de Plăți a mai spus că sunt foarte multe bănci care au considerat această adeverință singura garanție pe care a fermierul a trebuit s-o aducă pentru a contracta creditul punte, în afară de câteva cazuri de probleme cu credibilitate.
„În funcție de sumă, banca a mai cerut și alte garanții, dar în foarte puține cazuri”, mărturisit Daminescu.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și cu cel al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a încheiat recent trei tipuri de convenții cu băncile comerciale. Este vorba de cele pentru plata unică pe suprafață, care au fost încheiate la începutul lunii august, de convențiile pentru sectorul zootehnic pentru speciile ovine-caprine și, de asemenea, pentru partea de bunăstare la păsări.
„Ce facem prin aceste convenții - APIA vine și eliberează o adeverință fermierilor care solicită acest document, prin care li se spune în respectivul document câți bani urmează să încaseze la un anumit moment”, a afirmat Raluca Daminescu. „Această adeverință reprezintă, practic, o garanție pentru bancă, entitate care eliberează creditul pe baza adeverinței, iar Fondul de Garantare a Creditului Rural garantează 80 la sută din valoarea creditului”.
Când fermierul vine la APIA, este obligat să-și treacă în cererea de plată un cont. Agenția de Plăți îi eliberează adeverință doar în favoarea băncii unde și-a deschis contul. Și, în momentul în care banii pleacă de la APIA, banca are posibilitatea să-i rețină în mod automat.
„În spatele acestor convenții există o comunicare permanentă între APIA, bancă și Fondul de Garantare. Adică banca ne notifică toate cesiunile de creanță, iar noi notificăm toți fermierii cărora le-am eliberat adeverințe”, a conchis Daminescu.
Fermierii care sunt în eșantionul de control pe teren, până la finalizarea verificărilor și includerea rapoartelor de control în sistemul informatic, nu primesc adeverințe. La fel, nu primesc adeverințe fermierii care au datorii restante la APIA, sub forma debitelor neplătite către Agenție ori sancțiunilor sau penalităților.
Sursa:
recolta.eu
Data adaugarii: 20/09/2013 12:40:32
Numarul de comentarii: 0