Varza murata
ideala pentru sarmale sau salata

Ingrediente:
- 35 kg varza alba,
- 1 porumb,
- 50 g sare/1 l apa,
- 1 plic piper,
- 1 plic boabe de mustar,
- 5 bucati hrean,
- 10 fire marar uscat,
- un bidon de 80 l.
Preparare:
Varza se curata, se spala si se cresteaza cotorul in patru.
Pe fundul bidonului se pune o trime din piper, boabe de mustar, crengi de marar uscat, hrean si boabe de porumb.
Peste condimente se pun doua straturi de varza, peste care mai punem o treime din condimente si continuam cu alte doua randuri de varza.
La sfarsit punem si ultima parte de condimente.
Am amestecat apa cu sarea (50 g / 1 l de apa) pana se dizolva sarea.
Se pune saramura peste varza, in butoi si se pune capacul.
Din doua in doua zile se sufla (cu o teava sau in furtun) in varza.
Varza se acreste in cel putin doua saptamani.
NOTA MEA
Pentru ca multe persoane m-au rugat, iata am postat si reteta de varza murata.