Obiceiuri familiale – Vatra Moldovitei, Bucovina
În Bucovina se pastreaza înca foarte bine multe obiceiuri legate de momente importante din viata omului: nasterea, casatoria si moartea
În Bucovina se pastreaza înca foarte bine multe obiceiuri legate de momente importante din viata omului: nasterea, casatoria si moartea. Ele sunt manifestari prin care se comunica si se perpetueaza valorile morale. La nastere exista multe interdictii si randuieli ce trebuie respectate, iar momentele esentiale tin de domeniul purificarii si al consacrarii în noua stare. Din punct de vedere folcloric, interes deosebit, legat de aceasta, prezinta cumetria. Din sirul obiceiurilor familiale se detaseaza nunta, care, în forme traditionale, continua sa se realizeze prin manifestari complexe, în care se îmbina elemente cu caracter economic, juridic, ritual si folcloric si care formeaza un mare spectacol popular. Actele ce stau la baza casatoriei îmbraca forme rituale si ceremoniale menite sa aduca tinerei familii prosperitate, fecunditate, viata fericita si integrare sociala în viata comunitatii. Cu acest prilej, costumul traditional dobandeste unele însemne specifice momentului, iar actele care compun ceremonialul se desfasoara pe mai multe planuri: uratura la poarta miresei, jocul zestrei în curtea casei miresei si iertaciunea, apoi nunta propriu-zisa la casa mirelui, închinatul si împodobitul miresei. Repertoriul mizical folosit cu aceasta ocazie este adecvat: jocul zestrei, jocul cel mare, de trei pe dupa masa, doina de jale a miresei, hora miresei, hore cea mare. Sunt prezente înca obiceiuri si în legatura cu moartea omului, credinte si practici ale caroro origini se pierd în vechime. Ceremonialul are mai multe etape: despartirea de categoria celor vii, pregatirea trecerii în lumea cealalta si integrarea în lumea mortilor, restabilirea echilibrului social rupt prin plecarea celui decedat. Legatura cu stramosii se continua prin diferite alte manifestari comemorative.
Obiceiuri de peste an
Obiceiuri calendaristice
De o frumusete si bogatie deosebita sunt si obiceiurile calendaristice de peste an. Facem doar o simpla enumerare: Chiralesa, Ziua ursului, Filipii de iarna, Mosii de iarna, Dochiile, Ramura verde de peste an, Focurile, Joile oprite, Sanzaienele, Foca, obiceiuri de ocrotire a turmelor, hramurile.
Hramurile sunt legate de praznuirea patronilor bisericilor din comuna, prilej de întalnire a familiilor cu rudele si cu membrii ce locuiesc în alte localitati. Întreaga comunitate participa, cu acest prilej, la ceremonialul de pomenire a mortilor desfasurat la cimitir.
Obiceiuri e iarna
Obiceiurile de Anul Nou în Bucovina sunt foarte diversificate, fapt care poate fi observat din simpla lor enumerare: colinda, clopotelul din ajun, buhaiul din seara zilei de ajun, capra , cerbul , semanatul caracteristic întregii zone - echivalentul sorcovei - reprezinta tot atatea manifestari, tipuri de relatii existente în grup, cu repertorii distincte ce se transforma în grandioase spectacole populare, antrenand ca si în alte ocazii întreaga colectivitate. Caracteristica majora a acestor sarbatori la romanii bucovineni o constituie repertoriul lor neasemuit de bogat în datini si credinte, în realizari artistice literare, muzicale, coregrafice, mimice si dramatice. Studiind cadrul evolutiv, trebuie sa admitem legaturile indiscutabile între sarbatorile de iarna si ciclul sarbatorilor pagane romane, mai cu seama Saturnaliile, Lupercaliile si Calendele, totul privit bineînteles prin prisma contemporaneitatii obiceiului, ceea ce are ca rezultanta forme de un indiscutabil arhaism în care abunda totusi elemente moderne de prim rang.
Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!....sau adauga si tu un obicei din zona ta !

iarmarok promovare
Membru din: 06/01/2013
Vezi alte obiceiuri postate de acest utilizator